Ağız içerisindeki eksik yada aşırı harabiyete uğramış dişlerin yarattığı fonksiyon, estetik, doku ve konuşma kayıplarını geri veren yapay dişlerdir. Sabit ve haraketli protezler olarak ikiye ayrılırlar.
Sabit Protezler
Ağızda sabit olarak duran hasta tarafından takılıp çıkarılmayan protezleri ifade eder. Kron ve köprü olarak ikiye ayrılırlar.
Kuron
Çürük veya fiziksel bir şiddete maruz kalarak madde kaybına uğramış dişlerin restore edilmesi yöntemidir. Diş prepare (dişin küçültülmesi) edildikten sonra laboratuvarda hazırlanmış protez, diş üzerine uygun yapıştırma malzemeleri ile yapıştırılarak tam bir diş formu oluşturulur.
Köprü
Bir veya birden fazla diş eksikliklerinde eksik dişlerin her iki yanındaki sağlam dişlerden destek alınarak (ayak oluşturularak) tamamlanmasını amaçlayan restorasyondur. Aynen kron da olduğu gibi destek dişlere yapıştırılarak (simante edilerek) ağızda sabit durması sağlanır.
Hareketli protezler
Hasta tarafından ağıza takılıp çıkartılabilinen, böylece eksik dişlerin yarattığı fonksiyon, fonetik ve estetik kayıpları tamamlamaya çalışan yapay bir apareydir. Ağızda hiç dişin olmadığı durumlarda yapılanlara ‘’total protez’’ denir. Halk arasında damak veya takma diş olarak bilinirler. Ağızda bazı ana dişlerin mevcut olduğu durumlarda yapılan proteze ise ‘’parsiyel protez’’ denir ve halk arasında kancalı diş olarak adlandırılırlar. Parsiyel protezlerde gelişen teknolojiyle birlikte dişlere bağlanmak için kroşe (kanca)ler yerine özel tutucular (attachment) kullanılmaktadır.