Ortodonti Tedavisi

Ortodontik tedaviler bireyin diş ve iskelet yapısına ve şikayetlerine bağlı olarak benzerlik gösterse de, tedavi planı her vaka için farklı olabilmektedir.

Ortodontik problemlerin erken teşhisi son derece önemlidir. Erken teşhis edilen anomalilerde bozukluk önlenebilmekte veya en aza indirilmektedir. Ayrıca daha minimal müdahalelerle tedavi sağlanabilmektedir.
İskeletsel bozukluklar büyüme gelişim tamamlanmadan önce (Ortalama olarak kızlarda 12, erkeklerde 14 yaş civarı) teşhis edilirse tedavileri mümkün olabilmektedir. Aksi taktirde bu tip bozukluklar çoğu zaman sadece cerrahi müdahaleler-ortodontik tedavi kombinasyonu ( ortognatik cerrahi ) ile tedavi edilebilmektedir. Günümüzde pek çok tedavi seçeneğimiz bulunuyor. Hedef ise her zaman dişlerin ve çenelerin kafa kaidesine göre belirlenen normal sefalometrik (iskelet yapısına uyumlu) değerlerine ulaştırılmasıdır.

ortodonti1
ortodonti2
ortodonti3

Ortodontik Bozuklukların Teşhisi ve Tedavisi

Ortodontik bozukluklar esas olarak 3 başlıkta sınıflandırılır.
Sorunlar iskeletsel, dişsel ve ya her ikisinin kombinasyonu şeklinde karşımıza çıkabilmektedir. Bu bozuklukların teşhisine hastalardan sefalometrik röntgen alınarak verilerin özel programlarla analiz edilmesiyle gidilir. Bunun yanı sıra Panoramik röntgenlerden yararlanarak dişlerin sürme zamanı, sürme doğrultusu, kök durumları ve sayıları teşhis edilebilir. Hastalardan alınan el-bilek röntgeni üzerinde ve ya boyun omurlarından hastanın iskelet yaşı belirlenerek, tedaviye yön verilir. Ayrıca alınan ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar özel programlara aktarılarak bozukluklar teşhis edilip, bu programlarla sanal ortamda gülüş tasarımı da yapılabilir.

Çocuklarda Ortodonti

Süt dişleri çocukların ağız hijyenini ve fırçalamayı yeterli seviyede sağlayamadıkları için çürüyebilmekte ve süreç çekimle sonuçlanabilmektedir. Sürekli dişlerin doğru konumda sürmesi (gelişmesi) ve çene gelişimi açısından sürekli dişler gelişene kadar süt dişlerinin ağızda kalmaları çok önemlidir. Erken süt dişi kayıpları çoğu zaman sürekli dişlerin yerinin ortadan kalkmasına ve çapraşıklıklara sebep olur. Bu tip süt dişi kayıplarında mutlaka yer tutucu önlemler alınmalıdır. “Çocuk Diş Hekimliği” hizmet başlığımızda konu hakkında daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Erişkinlerde Ortodonti

Ortodontik tedavi sistemlerinin gelişmesiyle birlikte tedavi çocuklarda olduğu gibi yetişkin hastalarda yapılabilmektedir. Güzel ve estetik gülümsemenin günlük iş ve sosyal yaşamda ön plana çıkmasıyla birlikte erişkinlerde ortodonti tedavisi talebi artmaktadır. Modern ortodontinin ilerlemesiyle estetik ortodontik aygıtlar da geliştirilmiştir. Şeffaf renkli braket ve teller ( görünmeyen diş teli ), lingual ortodontik tedavi veya şeffaf plaklarla tedaviyle erişkin hastaların estetik beklentilerine de kolaylıkla çözüm sunulabilmektedir.

Ortodontide Tedaviler

Günümüzde pek çok ortodonti tedavisi seçeneği bulunmaktadır.
Bu tedavi seçeneklerinin kullanımı vakanın gereksinimi ve hastanın talebine göre değişiklik gösterebilmektedir. Tedavi seçeneklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :

-Metal Braketler

-Şeffaf Braketler

-Kapaklı Braketler (Sürtünmesiz sistemler)

-Lingual Ortodonti

-Şeffaf Plaklarla Tedavi

WeCreativez WhatsApp Support
Özel Soğanlık Ağız ve Diş Sağlığına Hoş Geldiniz
Merhabalar. Size nasıl yardımcı olabiliriz ?