Çok küçük yaşlardan başlayarak, insanların dişleri de, tıpkı öteki organları gibi, birçok hastalık tehlikeleriyle karşı karşıya kalır. Bunların en çok rastlananı da, diş çürümesidir.
Çürük nedir?
Dişin sert dokularının yapısal bütünlüğünün bozulmasıdır. Ağız bakımının iyi olmaması ve beslenme alışkanlıkları çürük oluşumunu hızlandırır. Özellikle karbonhidratlı yiyecekler ve asitli içeceklerin diş yüzeyinde uzun süre kalması çürük oluşmasında etkendir. Ağız içinde yaşayan bakteriler bu gıda artıklarıyla beslenmekte, sonuç olarak asit üretmektedirler. İşte bu asit dişin sert dokularını parçalayıp yıkıma neden olur. Çürükleri tedavi etmek için çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Bunlardan en uzun süre kullanılanı amalgam (gümüş, kalay, bakır alaşımının civa ile karıştırlmasıyla elde edilir) dolgulardır. İçeriğinde civa bulunsa da vücut sağlığına kanıtlanmış bir zararı yoktur. Yaklaşık 100 yıldır kullanılmasına rağmen çok az hastada alerjik reaksiyon oluşturduğu saptanmıştır. Kompozit dolgular (cam ve reçineden oluşurlar) ise diş renklerine uygun renklerde üretilmişlerdir ve çok estetiktirler.
Dolgu
Konservatif diş tedavisi olarak da adlandırılır. Diş çürüklerinin temizlenip uygun bir dolgu maddesi kullanılarak tedavisinin sağlanmasıdır.
Diş Beyazlatma
Diş rengi kişiye özgüdür ve yaşa bağlı olarak , boyalı yiyecekler, çay kahve gibi içecekler ve sigara tüketimine de bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Böyle vakalarda beyazlatma işlemi yapılabilir. Porselen laminalarla kıyaslandığında daha ekonomik, kolay ve güvenilir olan diş beyazlatma , ayrıca dişleri aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir. Piyasada satılan ve kişinin kendi kendine kullandığı pek çok diş beyazlatıcı dişe zarar verdiği gibi beyazlatma etkisi de sınırlı olmaktadır.
Beyazlatma işleminde jel dentine diş etine gelmediği sürece veya minede mikro çatlaklar olmadığı sürece ağrı oluşmaz. Onun dışında hafif bir hassasiyet oluşabilir ve yaklaşık 24 saat içerisinde kaybolur.
Beyazlatmanın etkisi yaklaşık 1-2 yıl sürmektedir. Dişleri renklendirecek boyalı yiyecek ve içecekleri fazla tüketmez, sigara kullanımınızı azaltırsanız bu süre daha da uzayabilir. Ayrıca Office Bleach işleminin, sonrasında Home Bleaching ile desteklenmesi de beyazlatma işleminin ömrüne katkı sunmaktadır.
Diş hekiminizin kontrolünde uygulanan yöntemler dışındaki yöntemler (örneğin marketlerde veya eczanelerde satılan diş beyazlatıcı ) tedavide risk oluşturduğu için tavsiye edilmemektedir.
Doğal beyazlığına kavuşan dişleriniz sosyal yaşamınıza pozitif katkı sunabilir, yaydığınız dinamizmi ve pozitif enerjiyi daha güçlü olarak karşı tarafa iletebilir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri
Office bleaching :
Diş hekiminizin uyguladığı en hızlı sonuç alınan yöntem olan office bleaching ile tek seansta sonuç almak mümkün olabiliyor. Gerekirse seans sayısı arttırılabiliyor.
Home bleaching :
Diş hekiminizin denetiminde evde uygulayabileceğiniz beyazlatma yöntemi olan home bleaching için ilk randevuda hastadan ölçü alınarak özel plaklar hazırlanıyor. Evde beyazlatmayı uygulayabilmeniz için gerekli eğitim tarafımızca verildikten sonra istenilen beyazlatmaya birkaç gün içerisinde ulaşmanız mümkün oluyor.