Estetik Diş - Estetik Gülüş - Gülüş Estetiği - Gülüş Tasarımı
DİŞ ESTETİĞİ
Dişlerin görünümündeki problemler insanların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen önemli bir öğedir. Göze hoş görünen, güldüğünüzde ahenk içinde dizilişte olan dişler insanların yaşamına pozitif etkisi olmakla birlikte kişisel bakımın etkili belirtilerindendir. Göz alıcı bir gülümseme kişilerin özgüvenini ve sosyal iletişimini önemli derecede arttırarak iş ve özel hayatlarındaki başarı ve mutluluğu sağlamaya katkıda bulunur.
Dişlerin dizilişlerindeki çapraşıklıklar, diş aralarındaki geniş boşluklar veya koyu renkli dişler gibi problemler gülüşünüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca daha önce yapılmış rengi veya uyumu bozulmuş kaplamalar, rengi koyulaşmış dolgular ve dişeti problemleri de hem sağlık hem de estetiği kötü etkiler.
Bu sebeplerden diş estetiği uygulamaları kişinin sağlığını ve ruh halini olumlu yönde etkilemektedir.

Diş Estetiğinde Sıklıkla Uygulanan Yöntemler
- Lamina (yaprak) porselenler
- Tam seramik kaplamalar
- Porselen dolgular
- Dental İmplant
Dental implantlar titanyumdan üretilmiş yapay diş kökleridir. İnsan dokularıyla biyo-uyumlu olan bu materyal ile çene kemiği arasında oluşan biyolojik bağlanma sonucunda vücudun bir parçası haline gelirler.
Dişlerin yapısında bulunan mikroskobik boşluklar nedeniyle sigara, çay, kahve veya aldığımız birtakım besinler dişlerimizin koyulaşmasına neden olur. Beyazlatma işleminde dişlerin yüzeyine uygulanan preparatlar bu sigara, çay, kahve vb. etkenleri dişlerden uzaklaştırır.
Beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Dişlerin mevcut rengine göre beyazlatma işlemi birkaç seans sürmektedir ve ayrıca özel bir yöntem sayesinde hasta işlemi kendi başına uygulayarak evde veya işyerinde beyazlatmaya devam edebilir. Dişlerde yaş, yapı ve ilk rengine göre 2-3 ton beyazlama şansı vardır.
DİŞ ESTETİĞİ / Gülüş Tasarımı
Dudaklar, dişeti, dişler gibi bir takım estetik kriterlerin ayrı ayrı ve birbiri ile olan ilişkisinin değerlendirildiği, detaylı estetik analizleri kapsayan, gülüş şeklinin değerlendirilmesidir.
Gülüş estetiğinde önemli faktörler; Dudak seviyesi, dişlerin boyları, diş eti seviyesi, diş rengi, diş dizimi, güldüğümüz zaman dudak ve dişlerin uyumu ve gülme hattı gibi faktörlerin tek tek ve birbirleri ile olan uyumu estetik gülüş analizinin yapılmasında çok büyük önem taşır.
Gülüş tasarımı nasıl yapılır?
Gülüş tasarımı yapılırken dişlerin oluşturduğu bölgenin estetiği (beyaz estetik) ve dişetlerinin oluşturduğu bölgenin estetiği (pembe estetik) değerlendirilir. Bu amaçla öncelikle fotoğraf üzerinde dişetlerinin hangi seviyede olması gerektiği, hangi dişlerin tasarıma dahil edileceği değerlendirilir.Sonrasında dişlerin diş-dişeti-kemik seviyeleri klinik ve radyografik olarak incelenir. Daha sonra tedavi planı netleştirilir.
Gülüş tasarımında pembe estetik diye adlandırılan dişeti estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?
Tüm estetik uygulamalarda amaç kişiye yakışanı bulmak olmalıdır. Gülerken en az dişlerin görüntüsü kadar dişetlerinin seviyeleri ve simetrik görünmeleri de önemlidir. İşte bu noktada tercihen lazer ile dişetlerine müdahale etmek gerekir.
Eğer sadece dişetlerine müdahale yeterli ise diyot lazer ile işlem yapılabilir. Ama daha ileri seviye bir düzenleme gerekli ise sert doku (Er:Yag) ve ya kombine lazer cihazı gereklidir. Sert doku lazerleri işlem sonrası konfor için de daha çok tercih edilmektedir.
Gülüş tasarımında beyaz estetik diye adlandırılan diş estetiği değerlendirmesi nasıl yapılır?
Beyaz estetiğin elde edilmesi amacıyla porselen laminalar (yaprak porselen, kompozit laminalar, bonding uygulamaları, gülüş tasarımı, diş beyazlatma, inley-onley uygulamaları, recontouring gibi işlemler yapılabilmektedir.
Gülüş tasarımı kaç seansta tamamlanır?
Hastanın mevut durumuna göre yapılacak tedavilere göre seans sayısı değişebilir. Tedavi bazen tek seansta bazen de birkaç haftada tamamlanabilir.
Gülüş tasarımı yaptırmak istediğimizde dişlerimizi kestirip kaplama yaptırmak zorunda mıyız?
Gülüş tasarımı için her zaman dişlerin kesilmesi ve kaplama yapılması gerekmemektedir. Genellikle kompozit laminalar, bonding, recontouring ya da diş beyazlatma gibi daha kolay ve koruyucu yöntemlerle estetik beklentileriniz karşılanabilir.